MERSİN / YENİŞEHİR - Mersin Mehmet Adnan Özçelik Anadolu Lisesi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Nedir ?

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA  SERVİSİ

Psikolojik danışma, kişilerin sosyal, eğitimsel, kişisel konularda amaçlarını belirleme, karar verme, mevcut sorunlarını çözme ve benzeri amaçlarla profesyonel kişilerden yardım aldığı bir gelişim sürecidir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi, öğrencilerimizin gelişim dönemi özelliklerini dikkate alarak karşılaştıkları güçlükleri çözmelerine yardımcı olmayı ve kendini tanıyan, iletişim becerilerine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, üretken ve yaratıcı bireyler olmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gelişimsel psikolojik danışma ve rehberlik anlayışıyla ve "gizlilik, gönüllülük, süreklilik, bireyin değerliliği, kişisel haklara saygı ve bireyin özerkliği" ilkeleriyle öğrencilerin okula başladıkları ilk günden itibaren okula alıştırma (oryantasyon), onları tanıma, izleme çalışmaları, psikolojik danışmanlık, eğitsel rehberlik ve mesleki rehberlik hizmetleri verilmektedir.

Bunların yanı sıra, aile danışmanlığı, eğitim seminerleri (öğrenci – veli – öğretmen), Üniversite Sınavlarına giren öğrencilerimize tercih döneminde yükseköğrenim programları ve üniversiteler hakkında profesyonel yardım hizmeti verilmektedir.

Psikolojik Danışmandan Neler Bekleyebilirsiniz?

Psikolojik danışman, sizin konuşmak istediğiniz konularla yakından ilgilenir.

Sizi objektif bir şekilde yargılamadan dikkatle dinler.

Sorunlarınızı daha etkili bir şekilde çözebilmeniz için onları daha iyi anlamanıza yardımcı olmaya çalışır.

Psikolojik danışman sizinle sıkıntılarınız üzerinde konuşur, çalışır, fakat sorunlarınızı sizin adınıza çözemez. Çünkü bunu yapabilecek tek kişi sizsiniz. Psikolojik danışmanın sihirli güçleri yoktur.

Psikolojik Danışmayla ilgili Yanlış İnanışlar:

Psikolojik danışma süreci toplumumuzda pek çok kimse tarafından bazı yönleriyle yanlış anlaşılmakta ve bu sürece önyargılarla yaklaşılmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçına yer verilmektedir.

Yanlış İnanış 1: Psikolojik danışma alan kişiler delidirler ya da ruh sağlıkları bozuktur.

OYSA Kİ: Kendini daha iyi tanımak isteyen; stres ve kaygıyla etkili baş etmek isteyen; düşünce ve duygularını daha etkili bir şekilde ifade etmek isteyen; mesleki alanda kararsızlıkları olan ve buna benzer günlük yaşamında karşılaştığı sorunları çözmekte zorluklar yaşayan ya da bu ve benzeri konularda kendilerini geliştirmek, bilgi ve beceri kazanmak isteyen kişiler psikolojik danışma süreci için uygun olan kişilerdir.

Yanlış İnanış 2: Psikolojik danışmaya başvuran öğrencilerin bu durum dosyalarına işlenir.

OYSA Kİ: Öğrencilerle ilgili bilgiler öğrenci okul dosyalarına işlenmez.

Yanlış İnanış 3: Psikolojik danışman problemleriniz için çözüm yolları bulur ve size ne yapmanız gerektiğini söyler.

OYSA Kİ: Psikolojik danışman sorunlarınızı nasıl çözeceğinizi size söylemez. Psikolojik danışman danışma süreci içinde, kendinizi ve sorununuzu daha iyi anlamanıza ve böylelikle sorununuzu çözmenize yardımcı olur.

Yanlış İnanış 4: Psikolojik danışma alan kişi ilk oturumda tüm sorunlarını çözer.

OYSA Kİ: Psikolojik danışma tek oturumda değil ancak düzenli bir şekilde devam eden  oturumlarda faydalı olabilir. Gelişmek ve değişmek birden bire değil belli bir zaman diliminde gerçekleşir.

___________________________________________________________________________

- Çalışıyorum ama başarılı olamıyorum.

- Arkadaşların tarafından anlaşılmadığımı hissediyorum.

- Öğretmenlerimle anlaşamıyorum.

- Ailemle sorunlar yaşıyorum

- Sınavlarda çok heyecanlanıyorum.

- Kendimi sık sık üzgün hissediyorum.

- Hangi mesleği seçeceğime karar veremiyorum.

vs. vs. vs.

diyorsanız, vakit kaybetmeden

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi´ne başvurabilirsiniz...

05-09-2020