T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / YENİŞEHİR - Mersin Mehmet Adnan Özçelik Anadolu Lisesi

E-Güvenlik Öğretmenler Kurulu Toplantısı (2022-2023)

2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MEHMET ADNAN ÖZÇELİK ANADOLU LİSESİ

OKUL e-GÜVENLİK

ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTISI

 

 

 

TOPLANTI TARİHİ: 04.10.2022 Salı

TOPLANTI SAATİ: 14.00

   

 

GÜNDEM MADDELERİ

 

 

  1. 1.      Açılış ve yoklama yapılması
  2. 2.      Gündem maddelerinin okunması,
  3. 3.      eTwinning Çalışmaları – e-Güvenlik, (04.10.2022 tarihi itibariyle 2022-2023 Öğretiminde Yürütülen Projeler)
  4. 4.      Mehmet Adnan Özçelik Anadolu Lisesi e-Güvenlik politikasının okunması ve geliştirilmesi; Taşınabilir cihazların/ cep telefonlarının kullanımı ile ilgili okulumuz e-güvenlik politikası doğrultusunda aşağıdaki kararlar alınması
  5. 5.      E-Güvenlik konularının müfredat konularında yer verilmesi; aşağıda verilen sınıf, ders ünite ve kazanımlarla e-Güvenlik konularının ilişkilendirilmesi, e-Güvenlik farkındalığının geliştirilmesi;
  6. E-Güvenlik konusunda personel eğitimi;
  7. Veli bilgilendirme seminer ve toplantıları;
  8. Öğrenci bilgilendirme çalışmaları;
  9. 6.      Esafety, Okul Web Sitesinde e-Güvenlik ile ilgili bölümlerin oluşturulması ve geliştirilmesi;
  10. 7.      Dilekler ve kapanış

 

 

 

 

 

             GÖRÜŞMELER:

 

 

 

1)  04.10.2022 Salı günü Okul Müdürü Tolga ATALAY başkanlığında yapılan toplantıda ilk olarak açılış ve yoklama yapıldı. Toplantıya katılım sağlandığı görüldü.

2)  Gündem maddeleri okunarak toplantı amacı Okul Müdürü Tolga ATALAY tarafından açıklandı.

3)  e-Twinning projeleri hakkında kısa bir değerlendirme yapan Okul Müdürü Tolga ATALAY eTwinning portalı hakkında önceki seminer döneminde yapılan sunumu hatırlattı. Yapılan projelerin meyvesini vermeye başladığını, okulumuza bu sene eTwinning Okul Etiket adaylığı verildiğini belirtti. Bunun okulumuz için çok kıymetli bir unvan olduğunu bu yüzden başvuru yapmak ve etiketi aldıktan sonra da sürekliliğini sağlamak gerektiğini belirtti. Gerek öğrencilerin gerek öğretmen arkadaşların kaliteli çalışmalarının mutlaka ödül aldığını bu ödüllerin de okulumuzu değerli kılarak birçok yönden geliştirebileceğini hatırlattı. Sadece eTwinning çalışmalarını gerçekleştirirken değil okul içinde birçok çalışmayı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için okul e-Güvenlik planını geliştirmek gerektiğini, öğretmen ve öğrencilerin siber zorbalığa maruz kalmamaları için çeşitli tedbirler alınmasının şart olduğunu ifade etti. Bu tedbirlerin odak noktasının da Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyla ilgili yazı ve talimatları olduğunu bu yüzden bakanlığın konuyla ilgili her açıklaması ve resmi yazısının çok iyi takip edilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. Bunun ardından Milli Eğitim Bakanlığının 2017/12 Okullarda Sosyal Medyanın kullanımı Genelgesi ve çevrimiçi derslerle ilgili resmi yazıları kurula okundu.

4)  Çeşitli ortaöğretim kurumlarının e-güvenlik politikalarından örnek kararlar okundu. Okulumuzda zaten öğretmen, öğrenci ve personelin e-güvenliği konusunda çalışmalar yapıldığı Okul Müdürü Tolga ATALAY tarafından belirtildi. Örneğin öğrencilerin cep telefonlarını bilinçsiz kullanmasını önlemek amacıyla okula cep telefonu getirmediklerini, getirdikleri takdirde eğitim-öğretim günü içinde kullandırılmadığını hatırlattı. Okul Rehber Öğretmenlerinden Arda TUNA seminer döneminde internet güvenliği hakkında personel bilgilendirmesi yapıldığını, sınıf rehber öğretmenlerinden sınıflarına bilinçli internet kullanımı bilgilendirmesi yapmalarını sağladıklarını belirtti. Aynı zamanda 2023 yılı Şubat ayında Güvenli İnternet gününün kutlanmasının da farkındalık yaratacağını söyledi. Matematik Öğretmeni Sebiha ERSOY' da panolarda öğrencilerin güvenli internet çalışmalarına yer verilmesinin güzel olacağını ve önümüzdeki Güvenli İnternet gününde de her kat panosuna çalışmalar asılmasının etkileyici olacağını belirtti. Bu sene öğrenci gelemeyeceği ihtimaline karşın Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki güvenli internet görsellerinin kullanılabileceğini söyledi.

5)  Bu maddeyi kapsayan Güvenli İnternet Nedir?

e-Güvenlik, Öğrenci ve Siber Zorbalık konularında Okul Rehber Öğretmenimiz Zülay TAŞVURAL, ORGM tarafından hazırlanan kılavuzlar hakkında öğretmenlerimizi bilgilendirdi. Konuyla ilgili dokümanlara nasıl ulaşabilecekleri okulumuz öğretmenleriyle paylaşıldı. Öğrencilerin kameralarını kapatmaları nedeniyle ders öğretmeni ile göz teması kuramaması dezavantaj dahi olsa, her iki tarafında sağlıklı çevrimiçi ders işleyebilmeleri için uzaktan eğitimi öğrenmeleri ve bu doğrultuda hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Aynı zamanda siber zorbalığın disiplin suçu olduğu, bu nedenle yönetmelik değişikliği yapıldığı önemle vurgulandı.

6)  Okul Müdür Tolga ATALAY, Rehber Öğretmenlerimizin verdiği bilgiler doğrultusunda, öğretmenlerimizin eSafety portalına üye olmalarını ve okul e-Güvenlik Politikamızı geliştirmemiz gerektiğini önemle vurguladı. Bu konuda "tüm okul olarak birlikte hareket edeceğiz ve kararların sürekliliğini sağlayacağız" dedi.

7)  Toplantı sonunda tüm katılımcı öğretmenlere teşekkür etti. Tüm okul öğretmenleri de bu yararlı toplantı için okul idaresine teşekkür ettiler ve aynı temenni ve iyi dileklerle toplantıya son verildi.

 

 

 

 

 

    KARARLAR:

 

1) e-Güvenlik farkındalığının arttırılması için okul personeline, velilere ve öğrencilere eğitimler yapılmasına,

 

2) Taşınabilir cihazların/ cep telefonlarının kullanımı ile ilgili okulumuz e-güvenlik politikası doğrultusunda uyulması gereken kurallar güncellenmesine,

 

3) E-Güvenlik konularına, ders müfredatlarında yer verilmesine,

 

4) Şubat 2023 tarihinde Güvenli İnternet Günü'nün aktif bir şekilde kutlanmasına,

 

5) Okul Web Sitesinde e-Güvenlik ile ilgili bölümlerin oluşturulmasına ve geliştirilmesine,

 

6) Okulumuz e-Güvenlik Panosunun ve Güvenli İnternet Panosunun geliştirilmesine,

 

7) eTwinning proje ve çalışmalarında e-Güvenlik kurallarına uyulmasına,

 

8) Okulumuzun kendi çevrim içi güvenlik alt yapısını, politikalarını ve uygulamalarını ulusal ve uluslararası standartlara ulaştırmak ve e-güvenli okul olmak için eSafety çalışmalarının yürütülmesine karar verilmiştir.

 

                                                              


                                                                                              TolgaATALAY

                                                                                              OkulMüdürü


 


ÖĞRETMENİMZASİRKÜSÜ

 

ADI-SOYADI                                                                                                İMZA

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.01.2021 - Güncelleme: 30.12.2022 01:21 - Görüntülenme: 426
  Beğen | 1  kişi beğendi